fbpx

Subtotal: RM99.00

View cartCheckout

Mobile Journalism: Strategi Pelaporan Berita Gaya Baru

RM250.00 RM99.00

APAKAH ITU MOBILE JOURNALISM?

Mobile journalism adalah pelaporan wartawan dengan hanya menggunakan telefon pintar.

Selain daripada kamera, telefon pintar juga turut memainkan peranan dalam rakaman video dan juga untuk menangkap gambar. Persoalannya sejauh manakah anda tahu bagaimana cara yang sebetulnya untuk membuat rakaman video dan juga suntingan video dengan hanya menggunakan telefon pintar? Berkualitikah video dengan menyunting dan mengambilnya dengan hanya menggunakan telefon pintar?

Persoalan ini selalu diperkatakan bukan?

Apa yang menarik hanya dengan menggunakan telefon pintar anda dapat hasilkan satu video yang kreatif dan berkualiti seakan-akan menggunakan kamera. Jadi bagaimana caranya?

Di dalam kursus ini anda akan didedahkan cara pelaporan menggunakan telefon pintar yang mana terdapat lebih daripada 6 Modul yang anda akan pelajari iaitu bermula dengan penegenalan “Mobile Journalism” sehinggalah dari sudut teknikal dalam menghasilkan sesuatu video. Kami yakin dan percaya persoalan yang selama ini terkubu di hati akan terjawab selepas anda menyertai kursus ini.

Pakej Langganan 1 Tahun (12 Bulan)

SALE RM250.00 RM99.00
1 year of access

Pakar Bidang

Zamri Mohamad

 ZAMRI MOHAMAD adalah penulis sepenuh masa dan rakan strategik pembangunan imej organisasi melalui penulisan dan kempen media online serta offline. 

Beliau telah menulis 20 buah buku menggunakan kaedah Kawakita Jiro iaitu menulis tiga sehingga empat buah buku serentak. Beliau menulis secara aktif dalam akhbar dan majalah sebelum ini antaranya Dewan Ekonomi, Dewan Siswa, Dewan Masyarakat, Minda, I dan Mutiara Minda.

Pengalaman organisasi antarabangsa

Pernah membantu membangunkan buletin organisasi seperti Universiti Islam Antarabangsa yang diedarkan di setiap kedutaan dan negara-negara OIC (Organization of the Islamic Conference) melibatkan 56 negara Islam.

Membangunkan penulis tiga negara

Beliau telah melatih komuniti berbahasa Melayu di Australia, Singapura dan Malaysia melalui bengkel dalam dan luar negara. Antaranya kerjasama dengan komuniti Universiti Curtin dan National Library of Singapore.

Menggerakkan pembangunan imej organisasi

Pernah menjadi ketua wartawan bagi penerbitan online Islam Hadhari ketika itu di Jabatan Perdana Menteri pada tahun 2008. Bertugas mengendalikan para penulis bebas membantu menyiarkan sudut pandang dan visi kementerian dan jabatan menggunakan kaedah fasa rakyat.

Top three Anugerah Pilihan Pembaca POPULAR Berita Harian ini pernah muncul di media nasional. 

Rujukan dan paparan media nasional

Dengan izin Allah sudut pandang beliau dipaparkan di media. Antaranya RTM, TV3, Astro Awani, Al Hijrah, TV9, Astro Ceria, BERNAMA, Kosmo, Utusan, Berita Harian, Sinar Harian, Harian Metro dan Malay Mail.

SALAM PERKENALAN

Course Features

  • Lessons 57
  • Quizzes 0
  • Students 0
  • Reviews 0
  • Certificate No

Pakej Langganan 1 Tahun (12 Bulan)

SALE RM250.00 RM99.00
1 year of access

SALAM PERKENALAN

Author